Proprietati fructe Aronia

Fructul Aronia este mai mult decât un fruct, este un medicament.

Valoarea medicinala și nutritiva

Gustul fructelor este astringent pentru ca contin taninuri1* și polifenoli2*. Aronia este bogată în nutrienți și substanțe medicamentoase. Fructele conțin 25-30% substanță uscată, cele mai multe zaharuri, glucoza 6,2 - 10,8%, fibre 3.0 - 3,1%, pectina 0.63 - 0.75%, acid organic 0,7 - 1,3% și antociani3* (600 - 2300 mg%).

Bogate in macro și micro elemente, cum ar fi fier, calciu, cupru, iod, bor, molibden, mangan, cobalt și potasiu, precum și vitaminele C, P, PP, B6, B2, E și provitamina A.

Antocianii sunt cele mai importante substanțe colorante, dar cu condiția că fructele Aronia sa ajunga la maturitate.

S-a constatat că 1480 mg de antociani sunt conținute în 100 g de fructe proaspete, în timp ce concentrația de proantocianidina4* în 100 de grame este de 664 mg. Aceste substanțe se găsesc şi în coaja fructelor. În acest fel, planta reușește să-și protejeze conținutul fructelelor chiar și semințele din fructe, de efectele nocive ale radiațiilor UV.

Al doilea cel mai bogat fruct în antociani dupa Aronia, este fructul matur de zmeură neagra cu aproximativ 320 mg%, în timp ce coacăza neagră conține 250 mg% și murele 205 mg% la 100 g de fructe.

Printre antocianii din Aronia se numără acidurile: cianidin, epicatehin, acid cafeic, quercetină, delfinidina, petunidin, pelargonidin, peonidin și malvadin. Aceștia toți sunt fenoli antioxidanţi - flavonoizi. Ei sunt cei care absorb radicalii liberi.

Conținutul antioxidant este exprimat în așa-numitele Unități ORAC (Capacitatea de Absobție a Radicalilor de Oxigen).

Pentru Aronia capacitatea antioxidantă este 16.062, cu alte cuvinte 16.062 de micromolecule se conţin în 100 g de fructe, ceea ce este mult mai mult decât la afine, mure, zmeură și coacăza neagră.

Necesitatea zilnică a omului este de la 3000 la 5000 de unități ORAC, unui om iar fi suficient să consume aproximativ 20-30 de grame de fructe, sau cât mai multe fructe de pădure.

Cu o astfel de compoziție, Aronia repezintă alimentul și medicamentul care reduce riscul multor boli, precum cancerul, bolile hepatice, bolile cardiovasculare, inflamațiile cronice, problemele gastro-intestinale, inclusiv ulcere și inflamarea ochilor (uveita).

Întăreşte sistemul imunitar şi este un aliment folositor - ca medicament pentru copii, sportivi și convalescenți.

Aronia încetinește procesul de îmbătrânire și are un efect antiseptic.

Consumarea de fructe aronia este benefica în tratamentul bolilor cronice, cum ar fi cancerul, boli de inima, Parkinson, bronșite, diabet şi multe alte boli.

Toate substanţele active pe care Aronia le generează pentru a se proteja de insecte, ciuperci, bacterii şi virusi, numite printr-un cuvânt fitoncide5sau antibiotic din plante cu acţiune bactericidă și bacteriostatică, îi ofera corpului uman modalitatea de a utiliza aceste beneficii ale naturii.

Nota:

1* Taninurile sunt compuși vegetali cu o structură chimică complexă (care cuprinde multe grupări hidroxil fenolice, dar și grupări carboxilice), capabile să precipite proteinele din pielea crudă, proteine cu care formează precipitate insolubile, imputrescibile, impermeabile (pielea tăbăcită). Taninurile fac parte alături de alcaloizi din categoria metaboliților secundari care se acumulează în plante și în organele acestora.

2* Polifenolii sunt clasificați ca și antioxidanți ale căror principală acțiune este prevenirea formării radicalilor liberi, luptând împotriva îmbătrânirii pielii, si se găsesc sub formă de antocian. Polifenolii previn apariția ridurilor și pierderea elesticității pielii, dau fermitate pielii și stimulează regenerearea celulelor și a țesuturilor, îmbunătățesc hidratarea epidermei și cresc densitatea dermei, stimulează sintetizarea colagenului și a elastinei de la nivelul pielii, luptă împotriva radicalilor liberi.

3* Antocianii sunt pigmenții din sucul plantelor, care dau florilor, fructelor și frunzelor culoarea roșie, albastră sau violetă.

4* Proantocianidinele se referă la o clasă mai mare a polifenolilor.

5* Fitoncide - substanță formată în protoplasmă și în țesuturile plantelor superioare care inhibă dezvoltarea sau provoacă distrugerea unor microorganisme

📌📌📌 Informatii nutritionale fructe Aronia:

📌📌📌 Vitamine

📌vitamina C: 137–270 miligrame pe kilogram (mg/kg)

📌vitamina B-9 (acid folic): 200 micrograme pe kilogram (μg/kg)

📌vitamina B-1: 180 μg/kg

📌vitamina B-2: 200 μg/kg

📌vitamina B-6: 280 μg/kg

📌vitamina B-3 (niacina): 3.000 μg/kg

📌vitamina B-5 (acid pantotenic): 2.790 μg/kg

📌vitamina E (tocoferolul): 17,1 mg/kg

📌vitamina K: 242 μg/kg

📌📌📌Minerale

📌sodiu: 26 mg/kg

📌potasiu: 2.180 mg/kg

📌calciu: 322 mg/kg

📌magneziu: 162 mg/kg

📌fier: 9,3 mg/kg

📌zinc: 1,47 mg/kg

Toate greutățile sunt raportate la greutatea fructelor de pădure proaspete.

📌📌📌 Echilibrul nutrițional specific al fructelor aronia va varia în funcție de modul în care a fost cultivat și preparat, așa cum se arată într-o recenzie.

Revizuirea enumeră factori precum data recoltării și locul unde au fost cultivate fructele.

Proprietatile aronia depind de o serie de factori, cum ar fi soiul, fertilizarea, maturarea fructelor de pădure, data recoltării sau habitatul/locatia unde se cultiva.

Ca și alte fructe de pădure, aronia este cunoscută a fi bogată în nutrienți.