Pentru iarna va recomandam sa congelati fructe proaspete de Aronia Bio si sa le puneti in pungi de 0,5 kg, cantitate optima pentru a fi consumata pe parcursul unei saptamani.

Fructele Aronia Bio sunt fructe medicament, fiind puternic antioxidate si 50 gr pe zi/persoana sunt suficiente pentru o nutritie sanatoasa sau preventiva, precum si cresterea sistemului imunitar.

Cantitatea de fructe Aronia trebuie crescuta treptat atunci cand doriti sa le folositi ca tratament pentru diferite boli.

Pentru rezultate terapeutice este recomandat sa consumati zilnic fructe Aronia sau preparate din fructe Aronia minim 3 luni.

Valoarea medicinala si nutritiva

Datorita taninurilor, fructele Aronia au proprietati astringente, fiind o bogata sursa de vitamine naturale si beta-carotenoide. Ele maresc capacitatea de aparare a organismului, prevenind infectiile bacteriene si virale si ajuta la refacerea organismului.

Fructele aronia pot fi consumate ca atare, preparate in dulceturi sau sub forma de suc cu pulpa sau smoothie (fructe aronia puse in blender cu apa, miere si un alt fruct la alegere: mere, pere, banane, kiwi, portocale, grepfrut, capsuni, caise etc.) sau uscate (pentru a fi consumate se hidrateaza sau se pot pune in rasnita pentru a le marunti, sa le poti folosi la prepararea ceaiului sau sa le transformi in pudra pe care o poti folosi la prepararea painii, a deserturilor etc.).

Sucul cu pulpa preparat la rece sau smoothie are toate proprietatile fructului (foarte benefic deoarece contine fructul intreg, inclusiv pielita si micile seminte de aronia bogate in vitamine si minerale, inclusiv vitamina B17 cu multiple beneficii pentru sanatate si o mare cantitate de fibre) avand un efect tonic general: creste vitalitatea, ajuta la depasirea caderilor nervoase si suprasolicitarii, stimuleaza regenerarea musculara si osoasa, imbunatateste metabolismul.

Se poate prepara foarte simplu si rapid un smoothie delicios si foarte sanatos din fructe aronia, adica un suc de aronia cu pulpa preparat la rece.

Se pun in blender fructe de aronia, miere, apa si un fruct la alegere in functie de preferinte dumneavoastra si gustul dorit: banane, mere, pere, kiwi, capsuni, portocale, grepfrut sau alte fructe si se blendeaza foarte bine.

Pentru a diversifica si a nu va plictisi cand tineti o cura de fructe aronia de 3 luni, puteti pune in blender impreuna cu aronia in fiecare zi un alt fruct sau o combinatie de fructe, rezultand un alt gust, in functie de fructul adiacent adaugat.

Produsul rezultat este indicat a se bea inainte de masa cu cel putin 30 minute pentru a maximiza beneficiile asupra organismului, incepand cu o cantitate mica de fructe aronia (nu mai mult de  50 grame de fructe aronia utilizata pentru prepararea sucului cu pulpa), crescand treptat cantitatea de fructe aronia folosita.

O cura este recomandat sa se tina pentru o perioada de timp de minim 3 luni.

Aceste fructe sau derivate din fructe pot fi consumate sub diverse forme: smoothie sau suc de aronia cu pulpa, tinctura, otet, dulceata, utilizate in prepararea prajiturilor, a painii, a sosurilor pentru friptura etc.

Nu consumati fructe Aronia seara, deoarece sunt energizante si nu mai puteti dormi.

Din fructele uscate se recomanda prepararea unei infuzii: o lingura de fructe la o cana cu apa fiarta.

Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Fructele Aronia sunt deosebit de nutritive, fiind bogate in macro și micro elemente, cum ar fi: fier, calciu, cupru, iod, bor, molibden, mangan, cobalt și potasiu, continand printre altele, tanin, zaharuri, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, PP, K si E, saruri minerale si numerosi antioxidanti.

Aronia scade cantitatea de glucoza din sange si pastreaza sanatatea creierului, fiind utila in depresii si insomnii.

Aronia este de asemenea recomandata ca si tonic, pentru combaterea stresului si oboselii. Cantitatea mare de antioxidanti ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.

Multe companii farmaceutice, dar si producatori de cosmetice utilizeaza extracte din Aronia ca ingredient pentru diverse produse.

Proprietatile antiseptice ale fructului de aronia il recomanda ca un remediu puternic in raceli, prevenirea infectiile virale si bacteriene.

Studiile au demonstrat ca fructele de padure cum ar fi afinele, murele si aronia incluse in alimentatie pot ajuta la prevenirea pierderilor de memorie.

Printre afectiunile in care fructele de Aronia pot fi folosite ca adjuvant se numara:

- suferinte ale ficatului si vezicii biliare;

- boli ale stomacului si sistemului digestiv;

- alergiile si rinitele;

- boli de piele;

- boli de inima;

- intoxicatii si iradiatii;

- hipertensiunea arteriala;

- arteroscleroza si alte afectiuni ale vaselor de sange si capilarelor;

- boli contagioase ale copilariei (varsat de vant, varicela, variola etc.);

- diverse tipuri de cancer;

- afectiuni ale tiroidei, inclusiv diabet.

În afară de fructele coapte, indienii utilizau frunzele si scoarta de aronia pentru prepararea ceaiului.

Ceaiul de frunze aronia are efect antioxidant, antidiaree și opreste sângerarea rănilor.

Compușii bioactivi și activitatea antioxidanta a frunzelor aronia în diferite stadii de maturitate au fost identificate și evaluate.

A fost facut un studiu pentru frunze tinere de 2 luni si frunze mature de 4 luni. Frunzele de aronia contin compusi bioactivi, care au diverse aplicații în industria cosmetică, terapeutice, și produse alimentare.

Frunzele tinere contin mai multi polifenoli (acid clorogenic, acid p-cumaric și rutin) si flavonoide, decat frunzele mature.

Frunzele mature contin mai multa clorofila decat frunzele tinere. Frunzele de aronia sunt utilizate în medicina tradițională pentru proprietățile lor antiinflamatoare, antivirale, antimicrobiene și activitățile antiproliferative împotriva celulelor canceroase .

Prin urmare, frunzele de aronia conțin compuși bioactivi și au efecte biologice care rezulta din polifenoli, flavonoide, și clorofila pe care le conțin, avand un efect pozitiv asupra sănătății umane, fiind potențiale surse de antioxidanti naturali.

Sursa:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12221/full